2011. május 15., vasárnap

Nyugdíj vagy öngondoskodás

Ha még nem láttad a Napló 2010 novemberében bemutatott riportját a magyarországi nyugdíjhelyzetről, akkor javaslom tedd meg, aztán ha a téma mélyebben érdekel, olvass tovább.



Szerintem a riportból egyértelműen látszik, hogy a helyzet közel sem rózsás, a 2013 után nyugdíjbavonulók pedig még az eddigieknél is nehezebb helyzetben vannak.


Mindebből kiolvasható, hogy az állami nyugdíj mértéke:
  • 2007.december 31-ig a nettó, azaz SZJA-val csökkentett átlagjövedelem 80%-a volt,
  • 2008.január 1-től ez az elméleti nettó, azaz JÁRULÉKOKKAL ÉS SZJA-val csökkentett átlagjövedelem 80%-a lett, ami 
  • 2013.január 1-től a bruttó átlagjövedelem 48,8%-a lesz!
 Ez konkrét jövedelemsávokat nézve mit jelent?


Mit mutat ez a táblázat?

Konkrétan azt, hogy ugyanakkora életpálya jövedelem, pl.bruttó 80.000 Ft után
  • 2007.december 31-ig történt nyugdíjba menetelkor 64.000 Ft
  • 2008. január 1. után történő nyugdíjba menetelkor 57.600 Ft
  • 2013. január 1. után történő nyugdíjba menetelkor 39.040 Ft állami nyugdíj jár!

A táblázat vastagon szedett sorai a minimálbért és a KSH által közzétett átlagbért mutatják be.
A valorizált minimálbér
1998 és 2007 között kb. 58.323 Ft életpálya jövedelmet eredményez, eszerint ha Te 1988 és 2007 között végig minimálbérre voltál bejelentve, és 40 év szolgálati idő után most mennél nyugdíjba, az állami nyugdíjad összege kb. 28.462 Ft lenne!


Gyakorlatilag négy lehetőséged van:
  • összelapátolsz annyi pénzt, aminek a kamataiból megélsz (persze fel is élheted a megtakarításaidat, de a gyermekeid ennek nem biztos, hogy örülni fognak)
  • aktív időszakodban felépítesz egy olvan vállalkozást, ami nélküled is működik, és jövedelmet termel
  • a gyermekeiddel tartatod el magad (imádni fognak :) )
  • életed végéig dolgozol.
Gondolom az utolsó két opció neked sem szimpatikus. Marad a pénzgyűjtés vagy a vállalkozás.

Ha úgy gondolod, hogy pénzt akarsz gyűjteni, akkor célszerű minden hónapban félretenni egy adott összeget. Egyszerűen ki lehet számolni, hogy mennyi pénzt kell félreraknod.

Tegyük fel, hogy havi 200.000 Ft-ból meg tudsz majd élni idős korodban. Ahhoz, hogy ezt az összeget havonta passzívan, járulék formában megkapd, akkor ez évente 2.4 millió forintot jelent (12x200e), amit akkor tudsz elérni 5%-os hozam mellett, ha 48 millió forintod lesz a bankban. De ne legyünk ennyire pesszimisták, olyan befektetést találsz, ami évi 10%-ot hoz. Ekkor elég 24 milliót összegyűjteni. Erre mondjuk még van 20 éved. Tehát a következő 240 hónapban minden hónapban félre kell tenned 100e Ft-ot. Ha ez megy, akkor semmi gond, csak kezdd el mielőbb.

Ha viszont ez gondot okoz, akkor kezd el törni a fejed, hogy miként fogod megoldani. Ha hirtelen nincs ötleted, akkor kérd meg azt a személyt, aki ezt a cikket mutatta neked, hogy mutassa meg, milyen lehetőségeket tud. Nagy valószínűséggel másfél órát kell rászánnod, hogy hozzáértő emberektől egy ingyenes előadás keretében megismerj olyan lehetőségeket, amelyek segítégével ez az összeg egy kis munkával kitermelhető. Lehet, hogy nem az első lehetőség lesz szimpatikus, de ha egyiket sem nézed meg, akkor 5 év múlva sem fogod tudni előteremteni ezt az összeget.

$ok $ikert!

Megjegyzés: A bejegyzés olyan információkat is tartalmaz, amelyek Fülöp Ákos-tól, a www.privatnyugdij.hu oldalról származnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Featured Images