2011. május 17., kedd

Magyarország korfája

Az Európai Unió, azon belül Magyarország egyik legfőbb problémája a társadalom elöregedése, mely néhány évtizeden belül súlyos következményekkel járhat.

Egy társadalom demográfiai helyzetét nagyon jól szemlélteti az ún. korfa.

(nagyításhoz klikk a képre)
                Forrás: Központi Statisztikai Hivatal                           


Az ábrán regeteg érdekes dolog látható.
  • Egyrészt egy picit jobbra, azaz a nők felé dől, ami mutatja, hogy a nők tovább élnek. 
  • A világoszöld rész, ami az özvegyeket mutatja, jóval nagyobb a nők oldalán, tehát többen veszítik el a férjüket, mint a feleségüket. Ebből úgy tűnik, hogy a férfiaknak jobban oda kéne figyelniük az egészségi állapotukra.
  • Két korosztálynál látható nagy kiugrás: a közel 60 éveseknél, ők az ún. "Ratkó-gyerekek". Ők egy olyan időszakban születtek, amikor Ratkó Anna volt a népjóléti, majd az egészségügyi miniszter. Az abortusztilalom és a gyermektelenségi adó miatt a természetes szaporodás üteme ezekben az években jelentősen nőtt. A terhességmegszakítás tilalmát 1956 közepén oldották fel, a gyermektelenségi adót pedig az 1956-os forradalom után törölték el. (forrás: wikipedia) Ennek a generációnak a gyermekei a "Ratkó-unokák", a mai 35 év körüliek, a másik kiugrás náluk látható.
A probléma pedig most következik. A jelenlegi nyugdíjrendszer gyakorlatilag az egyetlen hivatalosan működő pilótajáték. A jelenlegi befizetésekből tartják el a nyugdíjasokat. A Ratkó-korszakban születettek jelenleg még a munkaerőpiacon vannak, de ők hamarosan nem befizetők lesznek, hanem "eltartottak". A megmaradt aktív dolgozók befizetéseiből kell eltartani a növekvő számú nyugdíjast. A jelenlegi rendszer első körben ezen a ponton fog borulni.

Innentől folyamatos probléma lesz a nyugdíjak kifizetése, illetve ahogy egy korábbi bejegyzésben olvasható, a megoldás az lesz, hogy a nyugdíjak összege nagymértékben csökkenni fog.

A "Ratkó-unokák" pedig talán még nehezebb helyzetbe kerülnek, hiszen az ábrán jól látható, hogy mennyivel keskenyebb a fa alja. Ez pedig azt jelenti, hogy kevesebben születnek. A mai tizenévesek (10-18 évesek) száma 80 ezerrel csökkent az utóbbi 10 évben, a következő évtizedben pedig további 40 ezerrel fog csökkenni.

Az adatok alapján kijelenthető, hogy a mai 30-as korosztály már nem számíthat arra, hogy az aktív népesség fogja eltartani. Egyetlen esélye, hogy kitalálja, hogy miből fog nyugdíjas korában megélni. Ezen pedig érdemes mielőbb elkezdeni gondolkodni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Featured Images